Loukrudts guide til den nemme og gode madpakke!
Er du med i nogle madpakke-grupper på Facebook? Så har du stensikkert, som jeg, siddet og browset dig gennem et uendeligt antal opslag med madpakker, der ligner noget fra en madkasse-reklame. Og måske har du, også som jeg, nogle gange siddet efterladt med følelsen af en let utilstrækkelighed.
Måske er du én af de forældre, der har helt styr på madpakken - og får den til at ligne en hel million på den halve tid? Så hæng på for at se vores anbefalede produkter!
Hvis du mere er den type forældre med agurkestænger og rullepølsemad, igen i dag (og til ærgrelse for dit barn), så er dette blogindlæg lige præcis til DIG!
Vi har nemlig samlet vores 10 bedste tips og tricks til at komme nemt og godt i mål med den lækre madpakke, som dine børn rent faktisk gider at spise. For de allerbedste madpakker - er dem, der bliver spist!
Så hæng på mens vi mikser tips der både gør det nemt for dig - men også 'opper' madpakken.
-------------------------------
1. Forberedelse - 'Prep is Key' 🔪🥕
Først og fremmest er det en rigtig god idé at tænke lidt fremad. Om du er typen, der gør det søndag aften, inden en ny uge går løs. Eller hver aften, inden en ny dag oprinder - det betyder ikke så meget.
Faktum er bare, at dit morgenstunds-jeg vil takke dit søndags- eller aften-jeg for den forberedelse du har gjort. Uanset om det er forberedelse til at smøre madpakken - eller om det er at have smurt den allerede.
Forbered dig ved på forhånd at have en fast plads til alt. Hav fx en skuffe eller kasse i køleskabet og køkkenskabet, der er dedikeret til madpakker. Så ved du, at du ikke skal stå og lede efter de ting du skal bruge - du skal bare tage hele skuffen eller kassen ud på køkkenbordet, når der er madpakkesmørings-stafet.
Hvis du har overskud til det, så gør også søndag til bagedag. Fyld fryseren med madmuffins, pølsehorn, pizzasnegle eller deslige. Og tag det op fra fryseren og læg det i madkassen fra morgenstunden. Det fungerer som et ekstra kølelement, og er tøet fint op til frokosttid.
Og så kan vi simpelthen ikke understrege nok, hvor meget vi hepper på MADOPBEVARING! Med de rette produkter til madopbevaring, kan du så nemt gemme lækre rester fra aftensmaden, eller forberede ugen/dagen(e), der kommer ved at choppe noget af det, du på forhånd ved skal i madpakken.
Fyld de fineste bøtter og bokse med skårne gulerødder, agurkeskiver, peberfrugtstænger, drænede oliven, skyllede bær, melonstykker, appelsinbåde, kiwiskiver, vaskede cherrytomater, kogte æg rørt dip/pesto - eller hvad du har planer om at putte i dit barns madkasse.
Særligt hvis du har flere børn gør du dig selv en kæmpe tjeneste ved at have forberedt og opbevaret dele af madpakken på forhånd.
2. Tilføj farver 🌈
Jeg læste engang en artikel, der berettede om farvers indvirkning på menneskehjernen. Én ting er, at vi har en yndlingsfarve og intuitivt mærker, at farver vækker stemninger - så er det faktisk også videnskabeligt bevist, at fx gul gør glad, mens jordfarver skaber ro. Jeg har googlet og kan ikke genfinde artiklen, så du må tage mine ord for det.
Det samme gælder, når du sammensætter madpakken. Bevares, selvom brun skaber ro, så er der nok alligevel ingen, der synes det er super festligt at åbne en madkasse eller spise et måltid, der kun er brunt. Hjernens appetitcenter vækkes, når maden ser indbydende ud. Og der er da ikke noget mere indbydende end farver!
Så sammensæt madkassens elementer i farver. Det lyder måske ufatteligt tidskrævende og besværligt, men vi er hjulpet på vej fra naturens side. En farverig og sund madpakke kunne fx bestå af:
- rugbrød (brun) 🥪
- gulerødder/banan (orange/gul) 🥕🍌
- agurk/skivede æbler (grøn) 🥒
- blåbær/druer (blå/lilla) 🍇
- jordbær/peberfrugt (rød) 🍓🌶️
- et æg eller pasta (hvid) 🍜🥚
Hvis dit barn bare finder størst tryghed i fx en rugbrødsmad, agurk og pasta - så sæt farverne på MADKASSER, DRIKKEDUNKE, SNACKBOKSE og KØLETASKER i stedet for.
3. Former 🟡🔷🟩🔺
Her kan jeg sikkert godt komme lidt ud på glatis, for er der noget, der kan skille vandene i madpakkegrupper, så er det når debatten falder på at udstikke/tilskære maden. For det genererer jo unægtelig lidt overskudsmad, som helst ikke skal ende i skraldespanden.
MEN - først det sjove! Når du udskærer/udstikker maden i former og figurer, synes dine børn med garanti at det er meget sjovere at spise den. En agurk kalder på at blive til en stjerne, mens en rundtenom rugbrød pludselig er meget sjovere, hvis den er skåret tværs igennem som to trekanter.
Leg med formerne - og så spis resterne selv. Giv dem til hunden. Brug dem på andre elementer i madpakken. Læg dem i ægtefællens madpakke, hvis du er så sød at smøre den - eller læg dem ned i et særskilt rum i madpakken som selvstændige små former.
4. Variation 🍇🥝🍅🍕🍗🌮🌯
Dette punkt er kun til dig, der har et barn der er med på denne idé. Rigtig mange børn (ét af mine inklusiv), kan bare bedst lide den tryghed som forudsigeligheden bringer.
Så selvom du synes at blåbær lige passer ned i regnbue-paletten i barnets madkasse, så er blåbær altså ikke nødvendigvis en vinder på farven BLÅ, hvis barnet egentlig bare ikke kan lide blåbær. Det giver jo selvfølgelig sig selv.
Men synes dit barn, at det er en FEST at åbne madkassen, for at opdage hvilke mad-skatte denne dag bringer (sådan et barn har jeg også), så er variation virkelig et vinder-ord, når det kommer til madpakken!
Variation behøver ikke nødvendigvis at være kæmpe variation i selve ingredienserne, for let's face it - SÅ mange gange orker vi jo heller ikke at stå og flække et granatæble om morgenen, bare fordi det er en nyhed i madkassen! Nej, variation kan også sagtens være måden elementerne er serveret på. Én dag byder måske på grøntsagsstænger, mens den næste leverer samme grøntsager i skiver, på et spyd.
Det kan være rugbrød den ene dag, og fuldkornstortilla den næste. Se fx nogle af vores gode opskrifter med tortillas lige HER.
Variation kan også tilbydes i form af MADKASSER, DRIKKEDUNKE og TILBEHØR, der sendes med på skift.
5. Tilbehør er en vinder! 🧰
Det er fuldstændig som med forældrenes garderobe - accessory is key! Gør madpakken sjovere med TILBEHØR TIL MADPAKKEN. Det er virkelig så simpelt som det.
Du ved jo også godt selv, at Buggle chipsen, som kan sidde som en lille hat på fingeren, er meget sjovere for barnet at spise - end den flade franske kartoffel.
Helt det samme gælder i madkassen. Det er et billigt trick, med store virkemidler! Hvis der i madkassen ligger en farverig minigaffel, en lille bøtte, et spyd med frugter eller en lille juice eller smoothie - så virker den bare lidt sjovere at åbne - og spise.
6. Involvér børnene i madpakke-smørringen 👩🏽🍳
Maden smager bedre, når man selv har været med til at lave den. Det gælder måske ikke 1:1 for os voksne (jeg ved i hvert fald, at jeg synes maden smager fortriiiinligt når den serveres). Men det gælder for børnene. Det er meget nemmere at blive fortrolig med dufte, konsistenser og smage på forhånd, og ikke først når madpakken åbnes.
Så lad os få børnene med! Og ja ja - måske ikke lige kl. 6.00 om morgenen - men så aftenen før til forberedelsen.
Brug fx de super smarte knive fra KINDERKITCHEN, som er særdeles børnevenlige.
7. Brug ruminddelte og tætsluttende madkasser 🌮🍅🥒
Én ting, der har gjort madpakke-tjansen meget, meget nemmere hjemme hos os, er at vi er skiftet over til RUMINDDELTE og TÆTSLUTTENDE MADKASSER.
Du kan godt finde ruminddelte, der ikke slutter helt tæt - og som måske har et venligere prispunkt. Men med tanke på mængden af indpakning - og TID - vi har sparet ved at skifte, så er det det hele værd, for os!
Vi bruger simpelthen ikke længere indpakning i alskens variationer. Vi benytter os af et stykke madpapir, som adskiller, hvis der er madder der skal ligge ovenpå hinanden. That's it!
Bare chop-chop, smør-smør og så ned i rummene og luk låget. Ingen madkasser slutter tæt hvis der lægges vandige madvarer i (heller ikke YUMBOX). Men vi kan putte flydende madvarer i madkassen, som fx dip, pesto, yoghurt, ketchup osv. Det gør alverden til forskel for os - og alverden til forskel for madglæden, når madpakken åbnes. Og så er det også bare lækrest at spise en rugbrødsmad, der ikke er blevet nasset af ananas, eller blødgjort af agurk.
De tætsluttende har desuden den fordel, at maden holdes frisk. Så æbler og bananer bliver fx ikke brune. Det er WIN.
Så måske mit bedste tip af dem alle: investér i de madkasser, der gør livet nemmest for dig! Vi sværger selv til YUMBOX og LITTLE LUNCH BOX CO. hjemme hos os 🥑
8. Overraskelser fra mor eller far ❤️🎁💌
I en periode væltede jeg lige over en spand med ekstra overskud, og skrev derfor hver morgen en lille seddel, som jeg lagde i min datters madpakke. Bare helt korte budskaber, som fx: 'Kys kys fra mor', 'Elsker dig', 'Glæder mig til at se dig senere', 'Velbekomme min skat', 'Du er en snuttegøj' - eller andre ting i den dur.
Hun blev simpelthen så LYKKELIG for de sedler. Faktisk så meget, at jeg lige nu i skrivende stund får lidt dårlig samvittighed over, at jeg ikke bare fortsatte fast med det. Men herhjemme er det mestendels far, der står for madpakkerne, og så røg sedlerne lidt ud i glemslen. Det gør dog ikke rådet mindre godt at videregive.
Tegn en lille tegning, eller skriv en lille seddel. Måske det ikke ligefrem er 1:1 proportionelt med appetitten - men det gør dit barn lykkeligt, og det er jo faktisk det vigtigste 🥰
Hvis du hellere vil pakke dine overraskelser ind i mad, så har jeg også et genialt (i al beskedenhed, naturligvis) tip til det. Lad mig præsentere: Surprise Boxes! Det er de sødeste små bokse fra Little Lunch Box Co., som du kan putte små overraskelser i. Nu vil jeg ikke lægge mig ud med hverken sukkerpoliti - eller -politikker, men 3 små vingummibamser i en Surprise Box en gang om ugen vækker ret stor lykke i børnehøjde. Ellers kan de selvfølgelig også fyldes med lækre bær.
9. Servér maden kold
Denne her er måske ét af de vigtigste punkter på appetitbarometret. For selvom jeg virkelig kunne ønske, at det var sådan på alle skoler Danmark rundt, så er faktum bare, at langt fra alle skoler tilbyder et køleskab til børnenes madpakker.
Og jeg ved ikke om du kan huske det, fra du var barn? Men jeg kan i særdeleshed godt huske hvor sløjt en daggammel spegepølsemad med bløde, ristede løg - eller en slatten, halvlunken leverpostejsmad smagte. Lad mig sige det sådan; den er ikke på '10 jeg ka' li' listen... 🤢
Så kongetippet over dem alle, hvis I ikke er så heldige at have køleskab på skolen: investér i en KØLETASKE!
-------------------------------
10. Sæt barren på højde med dit energi-niveau og dit barns appetit når du smører madpakke! ❤️
Måske kan dit barn bare godt lide de simplere ting, serveret på samme måde igen og igen, fordi det er trygt (sådan har mange børn det, mit yngste barn inklusiv!).
Og måske er din logistik og/eller energi-niveau på ingen måde til udstikkere, farvesammensætning, prep og involvering kl. lidt i morgengry. Det er altid bare HELT okay. Måske er du så den forælder, der er sejere til at bygge med LEGO (I'm not).
Husk frem for alt, at den gode madpakke, er den der bliver serveret og spist. Og den kan godt stadig være den bedste og lækreste madpakke i verden ❤️🥰